fbpx

Vandretur Bryrup Langsø og Karlsø

Bryrup Langsø

Naturen byder på skov, sø og hede. På syd siden fører stien mod venstre rundt om grenen væk fra søen og til højre ned mod søen. Grenen kan bestiges fra begge stier. Søens syd sides lille vandresti går tæt på søen der kan være lidt mudret i de våde måneder. Næsten i Bryrup forlader stien søen og går stejlt op, her kan man godt blive lidt i tvivl om man går på privat grund, men følg de små skilte med sorte mærker, så kommer man snart til en offentlig grusvej.

Herefter går turen gennem Bryrup. Er tiden til det kan man vælge at tage med Veteran toget til Vrads St. I Bryrup findes Brugsen og et offentligt toilet. Der findes også et søbad med badebroer og siddepladser. Bryrup Langsø er renere end Karlsø men også køligere da der er mere vand gennemstrømning.
Når man igen er ude af byen åbner landskabet sig meget mere op og man går nogle 100 meter fra søen i smukt område med huse og sommerhuse.
 
Den afmærkede rute langs Bryrup Langsø tager udgangspunkt i en P-plads sydvest for søen. Turen er på lidt over ca. 7 km.
 

Karlsø

Vandreturen rundt om Bryrup Langsø kan udvides med turen rundt om Karlsø. Fra parkeringspladsen går den lille sti gennem dyrefold og over små vandløb, igennem et krat med gamle krumme egetræer. Stik modsat parkeringspladsen finder man her en lille strand hvor man nemt kan bade fra.
Der oplysninger om vandforhold og en redningskrans. Søen er smukt beliggende mellem høje skrænter og gamle træer. I søen er der massere af liv; svaner, gråstrubet lappedykker, gråand, troldand, krikand og blishøne. Fiskearter såsom skalle, aborre, muslinger og få men store gedder.

Stierne i området er primitive, fordi man kun har ønsket at sikre, at ruterne er fremkommelige. Ruterne er afmærkede med lave træpæle med et symbol på. I våde perioder kan stierne være bløde og der kan ligge vand.

Turen rundt om Karlsø er på ca. 2 km.

Mere om Bryrup Langsø

De nærmeste omgivelser mod syd er skovklædte bakker med spredte helårshuse og fritidshuse. Hovedtilløbet er Nimdrup Bæk, som løber til søen fra sydøst. Bryrup Å fortsætter som afløb i søens vestende til Kvindsø og Kulsø og videre herfra ud i Salten Å-systemet, som ender i Gudenåen syd for Gammel Rye. Foruden Nimdrup Bæk løber en række mindre vandløb til søen, blandt andet Kringel Bæk og Kaldal Bæk.

Turen rundt om begge søer med udgangspunkt i P-pladsen  er i alt på 8,5 km.

Der er 3,5 km. til parkeringspladsen mellem Bryrup Langsø og Karlsø fra Holmely.

På turistbureauet i Bryrup kan der købes fiskekort og kort over fiskemuligheder.

(Kilde: https://www.fredninger.dk/fredning/bryrup-langsoe-og-karlsoe/)

Plus kode – indsæt koden i Google maps på din telefon:

2G7R+WH Bryrup

Bryrup langsø og karlsø kort

Skriv et svar