fbpx

Hold varmen i soveposen

Selvom den lille brændeovn hurtigt varmer tipien op, kan du nemt blive kold når du skal sove, da kulden fra jorden nedkøler din krop.

Her er lidt gode tips til hvordan du kan holde dig varm en nat i soveposen.

  1. Over 10% af kroppens varme forsvinder fra vores hoved, der for kan en hue og halsedisse hjælpe dig med at holde på en stor del af dit varmetab herfra.
  2. Hold varmen med et tyndt lag uld undertøj og et par uldsokker. Tøjet skal være tørt og tag ikke for meget på, du skal undgå at fugten fra din krop bliver hængende omkring dig.
  3. Det kan være både en hjælp for at holde varmen, men også forlænge soveposens levetid, at bruge en inderliner (lagenpose) i enten bomuld eller fleece. Inderlineren kan vaskes ofte, så du undgår slid på soveposen.
  4. En god sovepose skal kunne snores sammen ved halsen. Snør godt til så den varme luft i soveposen ikke kan slippe ud.
  5. Det vigtigste er at skærme fra kulden nedefra. Et godt liggeunderlag er alfa omega for en god nats søvn, soveposen alene kan ikke holde dig varm. Liggeunderlaget skal skabe et tæt luftlag som opvarmes og holder din krop fra jorden. Liggeunderlags evne til at holde kulden fra jorden måles i R-værdi og som udgangspunkt skal du om vinteren bruge et liggeunderlag med en R-værdi på 4 – 7.
  6. Størrelsen på soveposen skal passe til dig. Er den for lang vil der være meget luft ved fødderne der skal varmes op. Du kan altid ligge ekstra tøj i fodenden af din sovepose, men optimalt skal den passe i længden. 
  7. Sørg for at få tisset af inden du hopper i posen, kroppen bruger unødig energi, hvis du ligger og holder på dig selv.
  8. Spis en god portion mad – endelig til det sjove. Kroppen bruger meget energi på at holde varmen, spis derfor rigeligt. Inden sengetid er en kop varm kakao med til at varme kroppen igennem uden at være vanddrivende, som kaffe og the.
  9. Endnu mere hygge, sov tæt sammen så deler i varmen fra jeres kroppe. 
  10. Ved ankomst, pak sovepose og liggeunderlag ud. Det isolerende materiale i din sovepose, har bedst af at være helt udvidet for at isolere optimalt.

Har du spørgsmål til valg af sovepose, liggeunderlag mm. er du velkommen til at skrive en mail. Holmely samarbejder med Adventure Sport i Brædstrup, som har mange års erfaring med outdoor udstyr, og kan dermed guide dig til valg af det rette udstyr.

Skriv et svar